Merhaba, umarım iyisinizdir :) Bu hafta aile sağlığı hemşireliğini ele alalım diyorum. Çünkü konu hakkında gerçekten çok az bilgi sahibiyiz. Hemşireler sadece hastanede çalışmıyor hastane dışı farklı alanlarda da toplumun sağlığını yükseltmek için aktif olarak rol alıyoruz.
-Aile sağlığı merkezinde hemşire nasıl olabilirim? sorusu ile başlayalım..
Hangi ilçede çalışıyorsanız ilçenizin sağlık müdürlüğüne gidin. Aile sağlığı merkezlerindeki boş kontenjanları öğrenin. Sonrasında belirlediğiniz yerdeki doktorla konuşun ve anlaşın. Hastanenize dilekçe yazın muvafakatname isteyin. Dilekçeniz üst yazı ile il sağlığa gidecek. Eğer hastanenizde hemşire personel sayısı %90 üzeri ise kurul onay veriyor yani bu şu demek hastanede eleman var mı yok mu eğer ihtiyaç yoksa siz gidebilirsiniz. Kurul onayı sonrası doktor ile sözleşeme imzalayıp il sağlığa evraklarınızı veriyorsunuz sonrasında çalışmaya başlayabilirsiniz.
-Aile sağlığı merkezinde çalışma saatleri nasıldır?
Gündüz çalışılır, öğle arası mevcuttur. Nöbetsiz bir çalışma hayatını planlayanlar için iyi bir seçim olabilir diyebiliriz.
-Aile sağlığı merkezi hemşiresi ne kadar maaş alır?
Bağlı olduğu doktorla verdikleri hizmetin nüfusa endeksli olarak maaşı hesaplanır.
-Aile sağlığı merkezi hemşiresinin görev yetki ve sorumlulukları nelerdir?
*Aile planlaması yöntemlerinin eğitimi ve planlamasında danışmanlık rolü
*Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası anne ve bebeğin izlemi
*Bulunduğu yerdeki o doktora bağlı ailelerin bilgilerini kaydetmek
*Gerekirse ev ziyareti yapmak
*Çocuk izlemi yapmak persantil değerlerine göre çocukların gelişimlerini desteklemek
*Kadın sağlığına yönelik gerekli taramaların takipleri
*Bağışıklama faaliyetlerinde bulunur.
*Birimde uygulanacak hekim tarafından order edilen tedaviyi uygular
*İhtiyaca yönelik ailelere eğitim planlamak ve eğitim vermek
*Covid döneminde özellikle filyasyon ekibinin önemli bir parçası oldu aile sağlığı merkezi hemşireleri salgına yakalanmış kişileri günlük arayarak takiplerini yaptılar ve covid aşısını topluma uygulamada önemli rol üstlendiler.
-Aile sağlığı merkezinde hemşire olmanın olumsuz yönleri neler olabilir?
Sürekli işe gitmek nöbete alışmış bir hemşire için zor olabilir. Sözleşme usulü olduğu için garantiye önem veren kişiler için sıkıntı olabilir. Öğle yemeği kurum tarafından sağlanmadığı için öğle yemeği problem olabilir. Kadın ve bebek gruplarla iç içe olmayı sevmeyen kişiler için sıkıntı olabilir. Tabi ki bunlar kişiden kişiye farklı olumlu veya olumsuz yönler ben her yorum ile alınması açısından belirttim.
Gerçekten kaç senedir rehberlik adı altında bize bir şeyler öğretildiği düşünülüyor. Bu bana hepsinden bin kat daha iyi geldi:) teşekkür ederim
Kpss'den yüksek puan alırsam kesin aile sağlığı merkezine atanır mıyım ?