top of page
Yazarın fotoğrafıSümeyye Sena Güzel

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)

Merhaba, akademik kariyere başlamak için gereken şartlardan bir diğeri Ales sınavı..

Hadi gelin biraz sınav hakkında detaylı bilgi edinelim..

Ales, ÖSYM tarafından master ve doktora yapmak isteyen öğrencilere yönelik yapılan bir sınavdır. Her yıl İlkbahar ve Sonbahar Dönemi olmak üzere 3 kere düzenlenmektedir.

ALES’e, herhangi bir lisans programında mezun olabilecek durumda olanlar, lisans programını bitirenler ve denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler. Özellikle tezli yüksek lisans eğitimi için bu sınavdan puan istenmektedir, ancak tezsiz yüksek lisans için böyle bir şartı her üniversite aramayabilir.

Yapılan değişiklik ile 4 bölümden oluşan sınav artık 2 bölüm şeklinde yapılıyor. Sınavda sayısal ve sözel olmak üzere iki bölüm mevcut. Sınavda sayısal %50 ağırlıklı, sözel de %50 ağırlıklı olmaktadır. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın 50 sorusu sayısal, 50 sorusu da sözel içermektedir. Sınav süresi 150 dakikadır. Sınav ücreti 130tl dir. 2017 yılı itibariyle ALES puanı geçerlilik süresi 5 yıldır.

Ales konu dağılımı aşağıda görüldüğü gibidir;

TÜRKÇE

Cümlede anlam, sözcükte anlam, paragraf, anlatım bozuklukları, anlatım biçimleri,

sözel mantık

MATEMATİK

Temel Kavramlar, EBOB – EKOK, Rasyonel Sayılar, Bölme ve Bölünebilme, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Faktöriyel, Üslü ve Köklü Sayılar, Asal Çarpanlar, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma, 1. Dereceden Denklemler, Oran-Orantı, Denklemler, Sayı ve Kesir Problemleri, Yaş Problemleri, Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri, Karışım Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, Hareket Problemleri, Kümeler, Fonksiyonlar, İşlem, Olasılık,

Kombinasyon – Permütasyon, Sayısal Mantık

GEOMETRİ

Üçgende ve Doğruda Açılar, Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik, Üçgende Benzerlik ve Alan, Dik Üçgen ve Özel Üçgenler, Çokgenler ve Dörtgenler, Paralel Kenar, Eşkenar Dörtgen ve Deltoid, Dikdörtgen, Kare ve Yamuk, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Katı Cisimler

Konu dağılımlarına bakarak sınava çalışmak daha etkili olacaktır. Ales sınavı mantığı anlamaya önem veren bir sınavdır mümkünse düzenli bir şekilde her gün konu konu ilerlemeye çalışın derslerde. Konular size tanıdık gelebilir biliyorum diye düşünebilirsiniz ama emin olun unuttuğunuz formüller ve pratik çözüm metotları var. Bu sebeple konuyu öncelikle okuyun çalışın örnek soru çözümlerine bakın derim ardından özellikle matematik için konu konu ders çalışma fasikülleri mevcut buraya bakarak bu tarz fasiküllerden edinin ve soru çözmeye başlayın derim . Sonrasında işin en önemli kısımlarından biri olan deneme çözümü diyebilirim. Haftada en az 1 kez deneme çözün yapamadığınız sorulara bakın ve uğraşın eksiklerinizi kapatmaya çalışın en son verebileceğim altın niteliğindeki tavsiyem ise kesinlikle çıkmış Ales sorularına bakın emin olun sınav bir önceki sınavdan çok farklı bir tarzda gelmeyecek aynı soru tarzları değiştirilerek sorulmaya devam ediliyor. Bütün bunlardan sonra emin olun Ales' ten 70 üstü garanti kalan 80-90 'lar sizin çalışma ve öğrenme azminize kalmıştır diyebilirim.








1.032 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page