Selamlar efenim... yeni bir seri ile geldim.. Hemşirelikte Kariyer Gelişimi yapabileceğiniz alanları sizlere aktaracağım. Diyabet hemşireliği ile başlayalım :)
Diyabetes Mellitus yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı her geçen gün artan sağlık sorunu haline gelmiştir. Dünyadaki diyabetli hasta sayısı 1980 yılında 30 milyon olarak ölçülmüştür. Günümüzde bu sayı 280 milyonu aşmıştır. 2030 yılında ise dünyadaki diyabetli hasta sayısının 430 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir (Unwin,2010). Türkiye için de bu durum farksız değildir. Yüksek oranlarda diyabet hastalığı ile mücadele eden hastamız mevcuttur. Diyabet hastalığı tip grubuna göre yetişkin ve çocuk grubun yaşamları boyunca etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Yaşam süresini kısaltan bu hastalık önlenebilir ve kontrol edilebilir olması ile bizlerin rolü daha da aktifleşiyor diyebiliriz. Her hemşire diyabet hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Fakat daha özel eğitimler almış diyabet hemşirelerine ihtiyaç vardır. Diyabet Hemşireliği Derneği'ne göre diyabet hemşiresi, diyabetin yönetiminde ileri bilgi ve becerisi olan, uygulayıcı, eğitici, danışman, yönetici, araştırıcı, koordinatör, yenilikçi, meslek faaliyetlerinden sorumlu meslek üyesidir. Diyabet eğitim hemşiresinin görev yetki ve sorumlulukları 8 Mart 2010 yılında çıkan hemşirelik yönetmeliğinde detaylıca ele alınmıştır. Buna göre,
Diyabet Eğitim Hemşiresi
a) Diyabetli bireye uygulanan bakım ve tedavi ile ilgili uygulamalar ile eğitim ve gözlemlere ilişkin verileri Hasta Tanılama Formuna kaydeder, ilgili hemşireye bilgi verir.
b) Hekim veya hemşire tarafından konsültasyon istenen poliklinik, servis/ünite hastalarını geliştirdiği Diyabet İzlem ve Eğitim Formunu kullanarak değerlendirir, eğitim ve bakım ihtiyacını belirler. Bakımın planlanmasını ve uygulanmasını organize eder.
c) Diyabetli bireylerin bakımında görev alır, bireyi yaşam kalitesini yükseltmede her aşamada destekler ve gereksinim duyulan konularda danışmanlık yapar. Diyabetli bireyin kendi kendini yönetimine destek olur.
ç) Kabul edilmiş protokoller ve reçete edilen seçenekler çerçevesinde tedaviyi yönlendirir.
d) Diyabetli bireylerin takibini düzenli olarak yapar, komplikasyonların önlenmesine yönelik hasta ve ailesine gerekli eğitimleri verir.
e) Diyabetli bireye diyabet kimlik kartı vererek yanında taşımasının önemini anlatır.
f) Diyabetli bireye/yakınlarına insülin uygulama becerisi kazandırır.
g) Diyabet ile ilgili her düzeyde eğitim programı geliştirilmesinde rol alır.
ğ) Diyabetli bireyi diyabetik ayak yönünden değerlendirir, bakımı ve bakımın önemi konusunda bilgilendirir.
h) Diyabetli bireyin gereksinimleri doğrultusunda grup veya bireysel eğitimleri planlar, uygular, değerlendirir ve kaydeder.
ı) Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin diyabet konusunda eğitim gereksinimlerini belirler, önerilerde bulunur. Hizmet içi eğitim etkinliklerine katılır. Eğitim programının içeriğini hazırlar ve eğitim materyali geliştirir.
-Peki diyabet eğitim hemşiresi nasıl olunur?
Özel dal olduğu için ek sertifika almayı gerektiriyor.
Diyabet eğitim hemşireliği sertifikaları, 01/05/2015 tarihli 628 sayılı onay ile Sağlık Bakanlığı'nda sertifikalı eğitim alanı olarak kabul edilmiştir. Evet sertifika alma konusunda birçok kurum sosyal medya hesaplarında veya web sitelerinde bol bol sertifika reklamı yapıyor. Bakanlık onayı olmayan sertifikalara güvenmeyin. Diyabet hemşireliğinde sertifika almak için Diyabet Hemşireliği Derneği'nin sayfasındaki duyuruları takip edin sertifika ilanları başvuru tarihlerini yayınlıyorlar. Derneğin web site linkine buradan ulaşabilirsiniz.
Sertifikalarda genelde başvuru şartı olarak istenenler;
*https://ekip.saglik.gov.tr/Account/Login?returnUrl=%2F adresi üzerinden oluşturulan Başvuru Formu (Kurum amiri tarafından imzalı)
*Lisans mezunu olmak ya da sağlık memurları (toplum sağlığı) katılabilir
*Meslekte en az 3 yıl çalışmış olmak
*Diyabet eğitim hemşiresi olarak çalıştığına/çalıştırılması planlandığına dair belge
Evet konunun genel hatları bu şekildeydi aklına takılanları bana yazabilirsin.
Yorumlarını bekliyorum.
Sağlıkla kal :)