top of page
Yazarın fotoğrafıSümeyye Sena Güzel

Ülkemizde Hemşire İhtiyacı

Merhaba, hemşirelerin yaşadığı birçok sorunun temelinde yatan temel bir sorun aslında hemşire eksikliği.. Böylesine önemli bir konuyu ele almak bize farkındalık kazandırır diye düşünüyorum. Konuyu ele alırken araştırma yaptığım yerlerin linkleri için

buraya buraya buraya tıklayabilirsiniz.

1 Ocak 2020 deki verilere göre Türkiye'de görev yapan sağlık bakanlığı, üniversite ve özel sektördeki toplam hemşire sayısı 198 bin civarındadır. Türkiye'de 1 hemşire başına düşen kişi sayısı TÜİK 2018 e göre 413'tür. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri ortalamasına göre 1 hemşire başına düşen kişi sayısı 102'dir. 2018 sağlık bakanlığı verilerine göre uluslararası alanda bakıldığında 1000 kişiye düşen hemşire sayısı 2.4 ile sonuncuya yakın durumdayız. Yaşanan hemşire eksikliğinin çıktıları maalesef ki yine sahada bizlere ağır iş yükü olarak dönmektedir. Özellikle salgın sürecinde enfekte olan çok fazla ekip arkadaşımız oldu kimileri hastanede yattı yoğun bakımlarda, servislerde meslektaşlarımıza baktık derken raporlar alındı servisler, yoğun bakımlar kalan hemşireler ile gün aşırı bir şekilde döndürülmeye çalışıldı. Buna mecburduk eleman azdı bizden başka yapabilecek kimse yoktu. Herkes şu an biriminde yine mücadele etmeye devam ediyor salgın bitmedi sonuçta. Atamalar arttırıldı salgın ile birlikte fakat bu açık hemen kapanabilecek bir şey olmadı. Salgın döneminin uzunluğu ve psikolojik etkileri ile zor dönemlerden geçerken genç yaşta salgın nedeniyle birçok insan elimizde can verdi bir yandan yorgunduk, uykusuzduk ve bağışıklığı düşmüş bir bedenle iş-ev arası giden, nöbet çıkışı uyuyup ertesi gün tekrar işe giden kişiler haline gelmiştik. Şimdi şunu da sorgulamak lazım bu hemşire eksikliği içinde sizce ne kadar hastalarımıza faydalı olabilmişizdir aslında bu eksikliğin çıktısı halka yansıyor bizzat. Sizinle ilgilenen hekim ve hemşire daha az hasta bakıp, gün aşırı çalışmasaydı durum çok daha farklı olurdu değil mi? Ve üzücü ki halk hastanede yaşadığı her sorunu hekime, hemşireye bildi ve bunu sözel, psikolojik ve fiziksel şiddet ile bize yansıttı.

Nitelikli şehir hastanelerinin açılması ile birlikte verilen sağlık hizmetini yapabilecek alanında donanımlı hemşire sayısı artması gerektiği aşikardır. Sayımız çok olsun ki hastalarla birebir daha fazla ilgilenelim vereceğimiz hemşirelik bakımı ve uyguladığımız tedaviler daha etkili olsun. Bizler işe daha dinlenmiş ve motive gidelim ki sağlık sistemimizde çalışan memnuniyeti ve hizmeti alan kişi noktasında bir ilerleme kat edelim.

Hastaneler yoğun stresin yaşandığı kurumlardır içinde bulunan her meslek grubu için bu stres yükü geçerlidir. Bu zor koşulları iyileştirmek için atamalar artmalı ve yeni düzenlemeler yapılmalıdır şunu da eklemekte fayda var, maalesef ki yurt dışına gitmeyi düşünen ya da giden meslektaşlarımızın ve hekimlerimizin sayısı arttı.

Sağlıkla kalın...








433 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık 💯❤️

Like
bottom of page